Vyhledej
TJ Sokol Dvůr Králové > Sport > ostatní sporty

Osmnáct medailí z přeboru republiky pro dvorský Sokol

Redakce / 20.06.2022, Dvůr Králové nad Labem, sokol.kralovedvorsko.cz
Po dvouleté přestávce se letos konaly přebory České obce sokolské ve sportovní všestrannosti. Už jen projít kvalifikací a vybojovat si postup ze župních přeborů není jednoduché. Závodníci během jara změřili síly v plavání, gymnastice, šplhu i atletice.
Celkem se do přeboru ČOS kvalifikovalo 25 závodníků ze Dvora Králové, Jaroměře, Náchoda, Police nad Metují a Úpice. Z toho bylo deset závodníků z královédvorské jednoty. Do přeboru postoupili tři mladší žáci, jedna starší žákyně, čtyři starší žáci, jeden dorostenec a jedna žena.

Přebor mladšího žactva se konal na konci května v Pardubicích. Reprezentovali nás bratři Jan a Ondřej Seifrtovi a Hynek David.
Jan Seifrt předvedl vynikající výkon, když vyhrál plavání a atletiku, byl druhý v gymnastice se ztrátou 0,4 b. a třetí ve šplhu. Stal se republikovým přeborníkem Sokola ve sportovní všestrannosti v kategorii mladší žáci I. 
jeho mladší bratr Ondra Seifrt byl nejmladším závodníkem přeboru. Účast si vybojoval, když na župním přeboru v plavání překonal sám sebe a k závodu vůbec nastoupil, i když se moc bál, že nedoplave. Na velikých závodech nezklamal a bil se jako lev, přestože věděl, že bojuje s kluky o dva roky staršími. I přes velký karambol při rozcvičení v gymnastice, kdy přeletěl bednu obrovským držkopádem, se dokázal zkoncetrovat a předvedl svůj veliký závod, ve kterém obsadil neuvěřitelné (!) čtvrté místo. Povedla se mu i atletika a šplh, zvládl i plavání. Kluci svými výkony přispěli k vítězství družstva, které vybojovali společně s Emou Vrabcovou a Lenkou Jiroušovou ze Sokola Jaroměř.
Hynek David, mladší žák I. byl ostaršen do kategorie mladších žáků II., aby doplnil župní družstvo. V atletice skončil na výborném osmém místě, podařil se mu i šplh, který mají mladší žáci II. o 1,5 m delší, zvládl také plavání. Přesto, že se mu v gymnastice nedařilo, povedlo se družstvu ve složení Z. Čechová, N. Vrabcová (Sokol Jaroměř), H. David (Sokol DKNL) a N. Hauck (Sokol Police n. M.) vybojovat ve družstvech 2. místo. Nebýt Hynkova ostaršení, župa by letos nemohla postavit v této kategorii družstvo.


O týden později změřilo v Praze síly starší žactvo, dorost a dospělí. Nejlépe se dařilo Ondřeji Schreiberovi, který vybojoval senzační zlato v atletice, šplhu a plavání. Zlato v gymnastice mu uteklo o 0,1 b. Stal se přeborníkem ČOS ve všestrannosti. Další medaile přidali Matěj Holan (2. v gymnastice), Michal Lukáš (2. v gymnastice), Anežka Holanová (3. ve šplhu), František Šturm (3. v atletice).
O tom, že si závodníci vedli výborně svědčí i řada čtvrtých míst. Eva Špatenková skončila čtvrtá o pouhých 17 bodů v atletice, M. Holan a M. Lukáš byli čtvrtí v atletice, A. Holanová v plavání, M. Lukáš ve šplhu.
Michal Lukáš se stal vicemistrem ve všestrannosti mezi staršími žáky IV. 
Matěj Holan byl mezi staršími žáky III. bronzový
F. Šturm a A. Holanová skončili pátí, E. Špatenková šestá, T. Erban jedenáctý. 
E. Špatenková se již přes pět let věnuje trénování dětí a mládeže, své přípravě se pak připravovala až po trénincích, proto její výkony zaslouží velký obdiv, i když se jí na medaile tentokrát nepodařilo dosáhnout.

Jsme na naše závodníky velice hrdí, protože jejich výkony patří k všestrannostní republikové špičce. Většina z nich reprezentuje Sokol také v dalších sportech. Mimo to také oblékají historické sokolské kroje u příležitosti připomínek různých výročí. A jsou tak členy královédvorské Sokolské stráže. 
Věříme, že právě oni jsou budoucností Sokola.

Pavlína Špatenková

Další články TJ Sokol Dvůr Králové

 
Vaše komentáře

Přečteno 87x